Έναρξη εγγραφών 2022 – 2023

0

Με τη φράση “Η γνώση είναι δύναμη” ο Φράνσις Μπέικον θεμελίωσε την έννοια της επιστήμης και γι’ αυτό είναι εδώ η ομάδα του MakerLab.

Κάθε χρόνο δημιουργούμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, χρησιμοποιούμε νέα εκπαιδευτικά εργαλεία, αξιοποιούμε την τεχνολογία και προσαρμόζουμε τα μαθήματά μας σε συγκεκριμένα πρότυπα. Τα μαθήματά μας είνα έτσι σχεδιασμένα, ώστε το παιχνίδι να αποτελεί κίνητρο για συμμετοχή, γνώσεις και συνεργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μας βρείτε στη διεύθυνση Π. Σούλου 16 (έναντι 4ου Δημοτικού Σχολείου) στο Αγρίνιο και στο τηλέφωνο 26410 53878 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail στο hello@makerlab.gr

Ώρες επικοινωνίας: 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00

Σας περιμένουμε!

1η Έκθεση Ρομποτικής & Τεχνολογίας στο Αγρίνιο

0
έκθεση ρομποτικής και τεχνολογίας_makerlab2
έκθεση ρομποτικής και τεχνολογίας_makerlab2

Την 1η Έκθεση Ρομποτικής & Τεχνολογίας διοργανώνουν ο Δήμος Αγρινίου και το Πρότυπο Κέντρο Έρευνας, Ρομποτικής και Τεχνολογίας – Makerlab από 5-12 Ιουνίου στο χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα ξεναγούνται σε μία προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή ρομποτικών τεχνουργημάτων, εκπαιδευτικών έργων τεχνολογίας και πειραμάτων STEM.

Θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν εμπειρία αγώνων Εκπαιδευτικής και Αθλητικής Ρομποτικής όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Α-βαθμια, Β-βαθμια, Γ-βαθμια).

Θα γνωρίσουν την εκπαιδευτική καινοτομία του της Υπολογιστικής Ρομποτικής, τον υποκλάδο της εκπαιδευτικής ρομποτικής που βάζει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη υπολογιστικής σκέψης.

Θα διεγείρονται ερωτήματα και θα γίνεται συζήτηση σχετικά με τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα (Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α.) και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Διοργάνωση:

Δήμος Αγρινίου
Πρότυπο Κέντρο Έρευνας, Ρομποτικής & Τεχνολογίας – MAKERLAB

Συμμετοχή:

Λέσχη Ρομποτικής Πανεπιστημίου Πατρών – Robotics Club
Ερευνητική Ομάδα Ρομποτικής Πανεπιστημίου Πατρών – Robotics Group
Ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πανεπιστημίου Πατρών – Robots@MET

Webinar: Εισαγωγή στο Λογισμικό «Webots»: 17& 24/05 @19:00

0
makerlab-webots_webinar

To IEEE Robotics and Automation Society SBC και το IEEE Women in Engineering SBAG του φοιτητικού παραρτήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Ξάνθη) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε συνεργασία με το φοιτητικό παράρτημα του IEEE Robotics and Automation Society στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το πρότυπο κέντρο έρευνας, ρομποτικής και τεχνολογίας Makerlab διοργανώνουν ένα δισκελές workshop σχετικό με το λογισμικό Webots.

Το Webots είναι ένα open source λογισμικό για την 3D προσομοίωση ρομποτικής συμπεριφοράς και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, την εκπαίδευση και την έρευνα. Κατά την διάρκεια του 1ου session θα γίνει μία παρουσίαση των βασικών εννοιών του λογισμικού, ενώ στο 2ο session θα γίνει πρακτική εφαρμογή αυτού και βήμα-βήμα η μοντελοποίηση ρομποτικών συστημάτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Μαΐου (1ο session) και Δευτέρα 24 Μαΐου (2ο session) και ώρα 19:00 και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Φόρμα εγγραφής: https://forms.gle/bcfLXAxoRpsRXiTb7

Update 30/05:

Παρακολουθήστε το 1ο και το 2ο session του workshop παρακάτω:

Έναρξη εγγραφών 2020 – 2021

0

Η νέα χρονιά ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου και για την ομάδα του Makerlab. 

Οι εγγραφές, όμως, συνεχίζονται και υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού νέων τμημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της ρομποτικής, της τεχνολογίας και της αρχιτεκτονικής και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μας βρείτε στη διεύθυνση Π. Σούλου 16 (έναντι 4ου Δημοτικού Σχολείου) στο Αγρίνιο και στο τηλέφωνο 26410 53878 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail στο hello@makerlab.gr

Ώρες επικοινωνίας: 09:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00

Σας περιμένουμε!

«Το Κοινωνικό Ρομπότ»

0
makerlab research

Τα κοινωνικά ρομπότ, δηλαδή τα ρομπότ που αλληλεπιδρούν με ανθρώπους, δεν είναι πια μόνο εμπειρία από ταινίες, υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σε διάφορες μορφές για διαφορετικές ομάδες στόχους.
Για παράδειγμα, κοινωνικά ρομπότ δρουν ήδη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για να διατηρήσουν την παρέα των ηλικιωμένων και να ενθαρρύνουν την κοινωνική επαφή. Επίσης, για τα παιδιά υπάρχουν αμέτρητοι «φίλοι παιχνιδιού» στην αγορά, στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πολύ προσκολλημένοι. Παράλληλα, όλο και περισσότερες οικογένειες έχουν προσωπικό βοηθό στο σπίτι που μπορεί να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει μέλος της οικογένειας μέσω της πιθανής αλληλεπίδρασης.
Χάρη στις εξελίξεις στη ρομποτική και την έρευνα για την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, προβλέπεται ότι θα γίνουν περισσότερα στο πεδίο των κοινωνικών ρομπότ στο μέλλον. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, ένα ρομπότ μπορεί πλέον να αντλήσει συναισθήματα από εκφράσεις του προσώπου και φωνητικό τονισμό, μέχρι να διδαχθεί ποια είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση.

«Το Κοινωνικό Ρομπότ» είναι ένα διαθεματικό πρόγραμμα STEM¹ για παιδιά 4 –18 ετών, κατά τα οποίο και μέσα από ένα πλήθος ενοτήτων, τα παιδιά εργάζονται οι ίδιοι στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την κατασκευή ενός κοινωνικού ρομπότ.
Τα παιδιά σκέφτονται σε πρώτη φάση πώς θα επικοινωνήσει το ρομπότ τους και σε ποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες —πχ φως, ήχος, κίνηση- θα ανταποκριθεί. Ύστερα, χτίζουν το φυσικό ρομπότ με κόλλα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά, όπως χαρτόνι συσκευασιών, στα οποία ενσωματώνουν τα ηλεκτρονικά μέρη του. Το πρόγραμμα γίνεται πολύ διασκεδαστικό καθώς τα παιδιά παροτρύνονται να δώσουν στο ρομπότ μια προσωπική πινελιά!

Ο αρχικός στόχος της παρούσας έρευνας είναι να μελετήσει την επίδραση του προγραμματισμού ως προς την ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης των παιδιών ηλικίας 4 – 18 ετών, εστιάζοντας στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, μέσα σε ένα πειραματικό πλαίσιο καθοδηγούμενης συνεργατικής μάθησης. Tο Πρότυπο Κέντρο Έρευνας Ρομποτικής & Τεχνολογίας «Makerlab», ως επικεφαλής της έρευνας στην Ελλάδα, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να επεκτείνει την εμβέλεια της έρευνας σε παιδιά με αναπηρία ή νευρο-αναπτυξιακά προβλήματα.

Νέα χρονιά, νέα αίθουσα

0
Makerlab
Makerlab

“Η γνώση δημιουργεί ευδαιμονία” είχε πει ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτων κι εμείς δεν σταματάμε να την προσφέρουμε.

Μια καινούρια αίθουσα διδασκαλίας έχει διαμορφωθεί, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει έπειτα από τον νέο κορωνοϊό Covid-19, και είναι διαθέσιμη για να υποδεχθεί τους μαθητές μας.

Ο νέος μας χώρος βρίσκεται στην ίδια διεύθυνση και πληροί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας που επιτάσσει η νέα πραγματικότητα που ζούμε. Το Makerlab είναι πλέον σε θέση να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, σε νέα ολιγομελή τμήματα, όπου τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και οι κανόνες υγιεινής.