ΝΕΟ  Ζωντανά Διαδικτυακά Μαθήματα Προγραμματισμού

M

«Το Κοινωνικό Ρομπότ»

1 Σεπτεμβρίου, 2020

Τα κοινωνικά ρομπότ, δηλαδή τα ρομπότ που αλληλεπιδρούν με ανθρώπους, δεν είναι πια μόνο εμπειρία από ταινίες, υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σε διάφορες μορφές για διαφορετικές ομάδες στόχους.
Για παράδειγμα, κοινωνικά ρομπότ δρουν ήδη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για να διατηρήσουν την παρέα των ηλικιωμένων και να ενθαρρύνουν την κοινωνική επαφή. Επίσης, για τα παιδιά υπάρχουν αμέτρητοι «φίλοι παιχνιδιού» στην αγορά, στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πολύ προσκολλημένοι. Παράλληλα, όλο και περισσότερες οικογένειες έχουν προσωπικό βοηθό στο σπίτι που μπορεί να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει μέλος της οικογένειας μέσω της πιθανής αλληλεπίδρασης.
Χάρη στις εξελίξεις στη ρομποτική και την έρευνα για την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, προβλέπεται ότι θα γίνουν περισσότερα στο πεδίο των κοινωνικών ρομπότ στο μέλλον. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, ένα ρομπότ μπορεί πλέον να αντλήσει συναισθήματα από εκφράσεις του προσώπου και φωνητικό τονισμό, μέχρι να διδαχθεί ποια είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση.

«Το Κοινωνικό Ρομπότ» είναι ένα διαθεματικό πρόγραμμα STEM¹ για παιδιά 4 –18 ετών, κατά τα οποίο και μέσα από ένα πλήθος ενοτήτων, τα παιδιά εργάζονται οι ίδιοι στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την κατασκευή ενός κοινωνικού ρομπότ.
Τα παιδιά σκέφτονται σε πρώτη φάση πώς θα επικοινωνήσει το ρομπότ τους και σε ποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες —πχ φως, ήχος, κίνηση- θα ανταποκριθεί. Ύστερα, χτίζουν το φυσικό ρομπότ με κόλλα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά, όπως χαρτόνι συσκευασιών, στα οποία ενσωματώνουν τα ηλεκτρονικά μέρη του. Το πρόγραμμα γίνεται πολύ διασκεδαστικό καθώς τα παιδιά παροτρύνονται να δώσουν στο ρομπότ μια προσωπική πινελιά!

Ο αρχικός στόχος της παρούσας έρευνας είναι να μελετήσει την επίδραση του προγραμματισμού ως προς την ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης των παιδιών ηλικίας 4 – 18 ετών, εστιάζοντας στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, μέσα σε ένα πειραματικό πλαίσιο καθοδηγούμενης συνεργατικής μάθησης. Tο Πρότυπο Κέντρο Έρευνας Ρομποτικής & Τεχνολογίας «Makerlab», ως επικεφαλής της έρευνας στην Ελλάδα, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να επεκτείνει την εμβέλεια της έρευνας σε παιδιά με αναπηρία ή νευρο-αναπτυξιακά προβλήματα.

Σχετικά Άρθρα

1η Έκθεση Ρομποτικής & Τεχνολογίας στο Αγρίνιο

1η Έκθεση Ρομποτικής & Τεχνολογίας στο Αγρίνιο

Την 1η Έκθεση Ρομποτικής & Τεχνολογίας διοργανώνουν ο Δήμος Αγρινίου και το Πρότυπο Κέντρο Έρευνας, Ρομποτικής και Τεχνολογίας – Makerlab από 5-12 Ιουνίου στο χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 5 Ιουνίου. Οι επισκέπτες...

Webinar: Εισαγωγή στο Λογισμικό «Webots»: 17& 24/05 @19:00

Webinar: Εισαγωγή στο Λογισμικό «Webots»: 17& 24/05 @19:00

To IEEE Robotics and Automation Society SBC και το IEEE Women in Engineering SBAG του φοιτητικού παραρτήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Ξάνθη) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε συνεργασία με το φοιτητικό παράρτημα του IEEE...

Έναρξη εγγραφών 2020 – 2021

Έναρξη εγγραφών 2020 – 2021

Η νέα χρονιά ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου και για την ομάδα του Makerlab.  Οι εγγραφές, όμως, συνεχίζονται και υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού νέων τμημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο...